11. července 2012

Meruňkový koláč

400 g polohrubé mouky,100 g amarantové mouky,sáček droždí Saf-instant,300 ml mléka,50 g moučkového cukru,2 žloutky,700 g meruněk (čerstvé, kompotové), 50 g mandlí,máslo na vymazání plechu

Mouku prosejeme do mísy a uděláme do ní důlek do kterého nasypeme droždí, 1/2 lžičky cukru i asi 100 ml mléka teplého přibližně 30 °C. Vařečkou zapracujeme část mouky až vznikne řídké těsto,které necháme v teplém prostředí asi 20 minut vykynout. Poté přidáme roztok zbývajícího mléka se solí, cukrem 1 žloutky a spolu s máslem vypracujeme hladké, nelepivé těsto. To necháme kynout v teplém prostředí a během tohoto těsto 2x přetužíme-přepracujeme. Hotové těsto na vále vyválíme na velikost plechu a přeneseme na něj. Takto upravené těsto necháme na plechu ještě asi 20 minut kynout. Mezitím spaříme,oloupeme a na nudličky nakrájíme mandle. Jednotlivé kousky ovoce poklademe na povrch těsně vedle sebe a zároveň je přitlačíme do těsta. Poté koláč posypeme sekanými mandlemi a popřípadě ještě pocukrujeme. Pečeme při teplotě 200 °C asi 30 minut. Po vychladnutí krájíme na jednotlivé kousky.Meruňkový koláč podáváme ke kávě nebo čaji.

Žádné komentáře:

Okomentovat