11. dubna 2012

Vepřový nadívaný bůček

600-800 g (i více) vepřového bůčku (nejlepší je špička),300 g mletého masa , sůl, pepř,vajíč­ko,špetka rozemnuté majo­ránky,2 stroužky česneku,lžička nadrobno rozsekané petrželky (nemusí být, ale dá­vá náplni trochu jinou chuť),houska (žemle) namočená v mléce a vymačkaná,na po­sypání bůčku sůl a drcený kmín


Maso očistíme a špičatým no­žem v něm uděláme kapsu - no­žem jedeme kousek nad kostmi (po upečení vykostíme) tak, aby drželo pohromadě. V misce smícháme všechny uvedené náleži­tosti - nejlépe rukama, ochutná­me a osolíme (nepřesolit), chuťo­vě to musí být trochu méně, než jsme zvykl. Otvor v mase uza­vřeme grilovacími jehlami nebo párátky, případně zašijeme rež­nou nití.Na pekáč nalijeme 1,5 dl vlaž­né vody, maso osolíme a okmí­nujeme a kostmi položíme na­vrch. Pro dobrou šťávu můžeme obložit 1-2 cibulemi nakrájenými na tenká kolečka a na kolečka nakrájenými 3 stroužky česneku. Po půlhodině pečení bůček obrá­tíme a nahoře nakrájíme kůži na čtverečky. Podle potřeby během pečení podléváme vodou a maso přeléváme šťávou. Pečeme do­měkka zhruba 1,5 hodiny, může­me péct i v remosce. Pokud jsme pň přípravě kapsy maso prořízli, nevadí, náplň trochu vyteče, upe­če se a zůstane na masu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat