800 g mletého masa, vejce, kelímek zakysané smetany, 2
stroužky česneku, sůl, pepř
Mleté maso osolte a opepřete podle chuti (pokud nevíte, dejte jednu vrchovatou
čajovou lžičku soli a půl rovné čajové lžičky pepře). Přidejte prolisovaný
(rozetřený česnek) a za stálého zpracovávání masové hmoty rukama
přidávejte po lžících zakysanou smetanu. Je velmi důležité přidávat zakysanou smetanu
postupně a důkladně ji do mletého masa zapracovat. Zdá-li se vám hmota příliš
řídká, přidejte trochu strouhanky. Ze zpracovaného masa vytvořte šišku, uhlaďte
ji mokrýma rukama, obalte ve strouhance, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte
si do pekáčku, ve kterém je na dně zhruba 1 cm vody. Pekáč přikryjte víkem a
sekanou pečte ve středně zahřáté troubě dozlatova, při pečení potírejte zbytky
rozšlehaného vajíčka a polévejte vypečenou šťávou. Po upečení nakrájejte na
plátky a podávejte s bramborovou kaší a rajčatovým salátem nebo s kompotem.
Žádné komentáře:
Okomentovat