11. dubna 2012

Česká svíčková


4 plátky pravé svíčkové nebo zadního hovězího masa, větší cibule, 2 mrkve, petržel, ¼ celeru, citron, šlehačka 250 ml, sůl, pepř, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, lžíce cukru

Svíčkovou vaříme vždy den dopředu, protože se krásně rozleží a masíčko je měkké.Maso naklepeme, osolíme opepříme. V hrnci rozpálíme trochu oleje a maso z obou stran krátce zprudka opečeme a dáme stranou. Do výpeku přidáme nahrubo nakrájenou cibuli,  kořenovou zeleninu a 2 kolečka citronui s kůrou. Stáhneme oheň a restujeme asi 5 minut. Vrátíme maso, přidáme koření, osolíme a zalijeme vodou, aby maso bylo lehce potopené. Pak stáhneme oheň na minimum a dusíme do změknutí. Záleží na kvalitě masa. Vypneme sporák a necháme zakryté asi 2 hodiny dojít. Maso vyjmeme, vybereme koření, zeleninu i s citronem rozmixujeme, přilijeme šlehačku, do které rozmícháme 1 lžíci hladké mouky. Za stálého míchání povaříme asi 4 minuty. Odstavíme, přisladíme cukrem, okyselíme citronem, vrátíme maso a necháme zchladnout. Do druhého dne uchováme v lednici. Ohříváme pozvolna, ale nevaříme, aby se omáčka nesrazila. Podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citronu, kopečkem šlehačky a brusinkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat