12. dubna 2012

Andělské kuličky


250 g měkkého libového bůčku, ramínka čí plecka,2 střední vařené studené oloupané a nastrouhané (nebo vidličkou rozmačkané) brambory,vej­ce,2 lžičky zázvoru,2 lžič­ky mletého kmínu,2 lžičky glutasolu nebo vegety,špetka soli,malá špetička kypřícího prášku do pečiva,asi 0,5-1 dl vody (uvidíme, kolik si maso vezme),tuk na smažení,2 až 4 rozmačkané střední strouž­ky česneku,špetička su­chých rozdrcených feferonů (či chilli) - ale opatrně

Do mletého masa vmícháme po částech studenou vodu a vej­ce rozšlehané v hrníčku vidlič­kou. Přidáme všechno jmenované koření, brambory a nakonec kypřící prášek. Vše řádně, nejlé­pe rukama, promísíme. Z takto připravené směsi (která se po­někud lepí na ruce), tvoříme v dlaních stejně velké kuličky, v průměru asi 3-3,5 cm (velikosti asi jako na obrázku) a smažíme je v rozpáleném tuku po všech stranách dozlatova (oproti karbanátkům s nimi radě­ji častěji pohybujeme). Díky bramborům a prášku jsou kulič­ky jakoby nadýchané, kypřejší a znali tvrdí, že mají masovější chuť než běžné karbanátky.
Pro zpestření můžeme přidat do masy hrst nasekaných vlaš­ských ořechů nebo lžíci naseka­ného kopru. A pokud přidáme do mletého masa místo brambor trochu solamylu nebo hladké či polohrubé mouky, můžeme tvo­řit malé knedlíčky a zavařit je do polévky místo třeba játrových či masových.


Žádné komentáře:

Okomentovat