250 g
měkkého libového bůčku, ramínka čí plecka,2 střední vařené studené oloupané a
nastrouhané (nebo vidličkou rozmačkané) brambory,vejce,2 lžičky zázvoru,2 lžičky
mletého kmínu,2 lžičky glutasolu nebo vegety,špetka soli,malá špetička
kypřícího prášku do pečiva,asi 0,5-1 dl vody (uvidíme, kolik si maso vezme),tuk na smažení,2 až 4 rozmačkané střední
stroužky česneku,špetička suchých rozdrcených feferonů (či chilli) - ale
opatrně
Do mletého masa vmícháme po částech studenou vodu a vejce rozšlehané v hrníčku
vidličkou. Přidáme všechno jmenované koření, brambory a nakonec kypřící
prášek. Vše řádně, nejlépe rukama, promísíme. Z takto připravené směsi (která
se poněkud lepí na ruce), tvoříme v dlaních stejně velké kuličky, v průměru
asi 3-3,5 cm (velikosti asi jako na obrázku) a smažíme je v rozpáleném tuku po všech
stranách dozlatova (oproti karbanátkům s nimi raději častěji pohybujeme). Díky
bramborům a prášku jsou kuličky jakoby nadýchané, kypřejší a znali tvrdí, že
mají masovější chuť než běžné karbanátky.
Pro zpestření můžeme přidat do masy hrst nasekaných vlašských ořechů nebo
lžíci nasekaného kopru. A pokud přidáme do mletého masa místo brambor trochu
solamylu nebo hladké či polohrubé mouky, můžeme tvořit malé knedlíčky a
zavařit je do polévky místo třeba játrových či masových.
Žádné komentáře:
Okomentovat