14. července 2016

Pruhovaná marmeláda

zralý zelený nebo žlutý angrešt (asi kg)., 2 kiwi., 2 kg želírovacího cukru., červený angrešt a červený rybíz (ve stejném poměru – 0,5 a 0,5 kg)
Zralý zelený nebo žlutý angrešt opereme, očistíme a propasírujeme na strojku na ovoce. Tuto propasírovanou hmotu přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut ve smaltovém širokém hrnci. Kiwi oloupeme, pokrájíme na kolečka a přidáme k angreštové hmotě. Opět přivedeme k varu a za stálého míchání přidáme kg želírovacího cukru a ještě vaříme asi 5 minut. Hned jak začne džem tuhnout, nalijeme ho do 1/3 čistě vymytých a nahřátých sklenic a ihned zchladíme (sklenici opatrně postavíme do nádoby s vlažnou vodou, ke které pomalu přiléváme studenou). Tak vznikne první zelený pruh. Mezitím si připravíme pruh červený. Červený angrešt a červený rybíz opereme a propasírujeme a přivedeme k varu. Vaříme asi 5 minut, přidáme kg želírovacího cukru a vaříme ještě 5 minut. Horký červený džem nalijeme na ztuhlý zelený pruh a opět vychladíme. Po ztuhnutí červeného pruhu, nalijeme zbylou část zeleného džemu a sklenice pevně uzavřeme, nepřeklápíme dnem vzhůru. Stejně jako pruhovanou marmeládu si můžeme připravit i mramorovou – do 2/3 sklenice nalijeme světlou marmeládu a zbytek doplníme tmavou. Mramor připravíme několika zasunutími horké vidličky a sklenice ihned pevně uzavřeme. Opět nepřeklápíme! 

Žádné komentáře:

Okomentovat