14. července 2016

Cuketový kompot

4 kg cuket, 2 a 1/4 l vody, 1 kg cukru, kousek skořice, citron, 2 pomeranče, 2 dl octa, pár kapek ananasové tresti
Cukety zbavíme vnitřku a nakrájíme na kostky asi 2 x 1 cm. V míse zalijeme vodou, okyselíme - spíš podle chuti, aby roztok nebyl moc kyselý - a necháme 24 hodin louhovat. Pak přidáme cukr a kousek skořice a vaříme, až cuketa zesklovatí. Cedníkem ji vyjmeme, necháme vychladnout a zatím ve zbylém roztoku krátce povaříme na plátky pokrájený citron a šťávu ze dvou pomerančů. Cuketu rovnáme do sklenic a zaléváme vychladlým roztokem, do něhož jsme na poslední chvíli opatrně po kapkách a za neustálého ochutnávání přidali trošku tresti. Skořici a zbytky citronu samozřejmě předem odstraníme. Sterilujeme obvyklým způsobem.

Žádné komentáře:

Okomentovat