14. července 2016

Domácí utopenci

1 balíček Deka (přípravek k nakládání okurek a zeleni­ny),porcelánový či kameninový hrnec o obsahu něco přes 2 litry (případně skleněná tří­litrová láhev),1,5 l vody,0,5 l octa,400-500 g cibule,20 špekáčků (což je něco přes ki­lo, ale nálev stačí do 2 kg),6 kuliček nového koření,3 bob­kové listy,1 lžíce moučkové­ho cukru (nebo 2-4 pecičky umělého sladidla),může být 4-6 menších plátků křenu a 1/2 feferonky
Svaříme vodu s octem, vsype­me celý (nikdy nedělit na několik nálevů!) obsah 100 g balíčku Deka, povaříme asi 4 minuty a necháme chladnout. Špekáčky obupáme, rozkrojí­me napůl, ale nedokrojíme (mů­žeme nechat i vcelku) a do hrnce či sklenice je vkládáme do vrstev rozevřeným řezem dolů střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka.Prosypeme cukrem, pokud jsme zvolili umělé sladidlo, necháme ho rozpustit ve vařícím nálevu, přidáme další koření a zahrne téměř chladným.nálevem. Nechá­me zrát ve špajzce 10 dní, pokud nevydržíme, alespoň týden.

Žádné komentáře:

Okomentovat