14. července 2016

Dýňový kompot

dýně (2 kg očištěné), 8 % ocet, žlutý citron, 2 hřebíčky, kousek skořice
Nálev: 1 l vody, 400 g krystalového cukru
Dýní rozkrojíme podélně na čtvrtky, lžící vydlabeme semen a měkkou dužinu, odkrojíme slupku a nakrájíme vroubkovaným nožem na kostky. Zalijeme je směsi 4 dílů vody a 1 dílů octa a necháme pod pokličkou proležet v chladnu 12-24 hodin. Pak necháme dýní okapat, po částech ji vkládáme do vařicího nálevu. 10 minut povaříme a vložíme do čistých zavařovacích sklenic. Proložíme ji tenkými půlkolečky oloupaného citronu, opláchnutým kořením, zalijeme vařicím nálevem, uzavřeme a sterilujeme v zavařovacím hrnci 15-20 minut zahříváme na teplotu 80 stupňů, při této teplotě sterilujeme 30 minut. Pak sklenice přeložíme do dřezu s trochou horké vody, postupně přiléváme studenou vodu a tím kompot rychle vychladíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat