15. července 2016

Kávový dort s jahodami, mandlemi a šlehačkou

100 g polohrubé mouky, 80 g strouhaných mandlí, lžíci mleté kávy, 5 vajec, 150 g pískového cukru, tuk a hrubou mouku na formu, 500 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce kakaa, lžičku instantní kávy, 200 g smetany ke šlehání, 200 g sušených jahod, 3 lžíce mandlových plátku
Polohrubou mouku promícháme s jemně nastrouhanými neloupanými mandlemi a mletou kávou. Vejce postupně rozklepneme a oddělíme žloutky od bílku. Z bílku a 100 g cukru ušleháme tuhý sníh a zapracujeme do něj žloutky. Nakonec po částech vmícháme směs mouky, mandlí, kávy. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto nalijeme do formy, na povrchu uhladíme a vložíme do vyhřáté trouby. Pečieme při 170 stupněch 45 minut. Hotový korpus necháme ve formě vychladnout. Mezitím v hrnci promícháme smetanu se zbylým cukrem i kakaem a necháme ji přejít varem. Směs dáme dobře vychladit a pak ji vyšleháme na hladký krém, do kterého zašleháme lžičku instantní kávy. Korpus ve formě potřeme krémem a uložíme do chladna. Ztuhlý dort potřeme šlehačkou, dozdobíme sušeným ovocem a mandlovými plátky.

Žádné komentáře:

Okomentovat