14. července 2016

Klobása s křenovou kaši

1 kg brambor., sůl., 120 g čerstvého křenu., 400 ml mléka., 50 g másla., 4 pikantní klobásy., olej nebo jiný tuk na opékání.,
Brambory oloupeme, opláchneme a pak rozkrájíme na malé kostky. Vložíme je do hrnce s osolenou vodou a uvaříme do měkka (přibližně 15 - 20 minut.) Křen oloupeme, nastrouháme najemno a společně s mlíkem ho svaříme asi na třetinu původního mnošství. Svařené mléko scedíme a znovu zahřejeme. Měkké uvařené brambory také scedíme a prolisujeme nebo nastrouháme. Zalijeme je horkým křenovým mlékem, přidáme k nim máslo a vymícháme na hladkou kaši. Klobásy na povrchu ozdobně nařežeme a na oleji zvolna ze všech stran opečeme. Podáváme ke křenovému pyré.
Tip: Tato pikantní zimní klasika se hodí jako rychlá večeře nebo oběd. Ke kaši můžeme podávat rovněž párky, nebo kousek uzeného. Před servírovaním pokrm ozdobíme listy hlávkového salátu, snítkou petrželky a jiných bylinek. Křen je výbornou prevencí nachlazení a virových onemocnění, proto by v těchto měsících neměl v jídelníčku chybět.

Žádné komentáře:

Okomentovat