14. července 2016

Polévka pórkový krém s toastíky

300 g pórku (jen bílou část).,  500 g brambor., 30 g másla., 750 ml zeleninového vývaru., lžíci citronové šťávy., sůl., na špičku nože muškátového oříšku., na špičku nože mletého koriandru., bobkový list., 150 ml smetany na vaření., žloutek., 4 plátky toastového chleba., olej.,
Pórek důkladně očistíme, opereme a nakrájíme na úzká kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, které pak ještě propláchneme studenou vodou. V hrnci rozpustíme máslo a zvolna na něm orestujeme nakrájený pórek i brambory. Vše potom zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáme citronovou šťávu, sůl, všechno koření a pod pokličkou přibližně 25 minut povaříme. Z polévky vyjmeme bobkový list a rozmixujeme ji, krém pak zjemníme dvěma  třetinami smetany, dosolíme a ještě zhruba pět minut povaříme. Nakonec polévku odstavíme a vmícháme do ní žloutek rozšlehaný se zbylou smetanou. Plátky chleba nejprve opečeme na rozehřátem oleji na pánvi z obou stran dozlaova. Pak z nic tvořítkem vykrájíme srdíčka a podáváme je s polévkou jako krutonky. Na talíři nebo v miskách můžeme porce posypat pažítkou a pod.

Žádné komentáře:

Okomentovat