600 g očištěné ryby, 40 g másla, 2 lžíce rajčatového
protlaku, 2 lžíce strouhanky, 2 kvašené okurky, 2 lžíce kaparů, několik
zelených oliv, 2 cibule, lžička hladké mouky, mletý pepř, sůl, 2 bobkové listy,
citrón, nakládané višně nebo brusinky, petrželka
zelí: 600 g bílého hlávkového zelí, 40 g másla či sádla, cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, lžíce
cukru, sůl
Nejprve
připravíme zelí: Jemně nastrouhanou cibuli zpěníme na másle (sádle), přidám e
pokrájené hlávkové nebo kysané zelí, protlak a několik lžic vody a na mírném
plameni dusíme téměř doměkka. Pak zelí osolíme a osladíme. Rybu pokrájíme na
kousky o hmotnosti 40-50 g, vložíme do kastrolu, osolíme, opepříme, přidáme
kapary, jemně nakrájeno u a na části másla zpěněnou cibuli, rajčatový protlak,
oloupané, semene zbavené a pokrájené okurky, bobkový list a několik lžic vody a
dusíme na malém plaménku, až ryba téměř změkne (15-20 minut). Pak opatrně
vmícháme mouku rozetřenou s máslem a krátce podusíme. Na pekáček rozložíme
třetinu dušeného zelí, na ně rybu s přísadami, pokryjeme zbylým zelím, vše
zalijeme šťávou z dušené ryby, posypeme strouhankou, poklademe vločkami másla a
zapečeme 10 minut. Podáváme s olivami, nakládanými višněmi nebo brusinkami a
zdobíme petrželkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat