5. června 2012

Rybí polévka Soljanka


600 g očištěné ryby, 40 g másla, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce strouhanky, 2 kvašené okurky, 2 lžíce kaparů, několik zelených oliv, 2 cibule, lžička hladké mouky, mletý pepř, sůl, 2 bobkové listy, citrón, nakládané višně nebo brusinky, petrželka
zelí: 600 g bílého hlávkového zelí, 40 g másla či sádla,  cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, lžíce cukru, sůl

Nejprve připravíme zelí: Jemně nastrouhanou cibuli zpěníme na másle (sádle), přidám e pokrájené hlávkové nebo kysané zelí, protlak a několik lžic vody a na mírném plameni dusíme téměř doměkka. Pak zelí osolíme a osladíme. Rybu pokrájíme na kousky o hmotnosti 40-50 g, vložíme do kastrolu, osolíme, opepříme, přidáme kapary, jemně nakrájeno u a na části másla zpěněnou cibuli, rajčatový protlak, oloupané, semene zbavené a pokrájené okurky, bobkový list a několik lžic vody a dusíme na malém plaménku, až ryba téměř změkne (15-20 minut). Pak opatrně vmícháme mouku rozetřenou s máslem a krátce podusíme. Na pekáček rozložíme třetinu dušeného zelí, na ně rybu s přísadami, pokryjeme zbylým zelím, vše zalijeme šťávou z dušené ryby, posypeme strouhankou, poklademe vločkami másla a zapečeme 10 minut. Podáváme s olivami, nakládanými višněmi nebo brusinkami a zdobíme petrželkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat