700
g kapr, 20 g sůl, 400 g rybí hlava, páteř, 1 dl bílé víno, 60 g máslo, 80 g cibule, 300 g
houby, 2 g mletý pepř, 20g petrželka, 30 g mouka, 2 dl smetana
Vykostěného kapra
naporcovat na stejně velké filety, osolit a položit do ploché nádoby. Z rybích
hlav a pátere uvařit vývar, tento pak přecedit na rybí filety. Přelít trochou
bílého vína a pod pokličkou dusit. Mezitím rozpustit máslo a drobně nakrájenou
cibuli nechat zesklovatět. Na cibuli vložit umyté, na tenké plátky pokrájené
houby. Ochutit solí, mletým pepřem a petrželkou a při vyšší teplotě a za
častého míchání orestovat. Zasypat trochou mouky, rychle promíchat a ještě
další 1-2 minuty opékat, pak zředit vývarem z ryb. Když se šťáva začne vařit,
přidat dohladka vymíchanou kyselou smetanu a nechat dál povařit. Rybí filety
poté opatrně vyjmout a přelít na talíři houbovou omáčkou. Na jiném talíři
servírovat k rybě vařené brambory ozdobené máslem a petrželkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat