4. června 2012

Kapr na smetaně a houbách


700 g kapr, 20 g sůl, 400 g rybí hlava, páteř, 1 dl bílé víno, 60 g máslo, 80 g cibule, 300 g houby, 2 g mletý pepř, 20g petrželka, 30 g mouka, 2 dl smetana

Vykostěného kapra naporcovat na stejně velké filety, osolit a položit do ploché nádoby. Z rybích hlav a pátere uvařit vývar, tento pak přecedit na rybí filety. Přelít trochou bílého vína a pod pokličkou dusit. Mezitím rozpustit máslo a drobně nakrájenou cibuli nechat zesklovatět. Na cibuli vložit umyté, na tenké plátky pokrájené houby. Ochutit solí, mletým pepřem a petrželkou a při vyšší teplotě a za častého míchání orestovat. Zasypat trochou mouky, rychle promíchat a ještě další 1-2 minuty opékat, pak zředit vývarem z ryb. Když se šťáva začne vařit, přidat dohladka vymíchanou kyselou smetanu a nechat dál povařit. Rybí filety poté opatrně vyjmout a přelít na talíři houbovou omáčkou. Na jiném talíři servírovat k rybě vařené brambory ozdobené máslem a petrželkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat