Roláda s ovocem
3 vejce,115 g moučkového cukru,115 g polohrubé mouky,lžíce vlažné vody,
náplň z letního ovoce : 150 ml smetany ke šlehání,lžička přírodního vanilkového extraktu,75 g řeckého nebo selského jogurtu,125 g malých, na plátky nakrájených jahod,rozsekaná zralá broskev nebo jiné letní ovoce,
na ozdobu : 2 až 3 lžíce prosátého moučkového cukru,několik plátků broskve či jiného letního ovoce
Příprava trvá 30 minut, pečení 10 až 12 minut
Troubu předehřejeme na 200 °C (plyn stupeň 6). Vymastíme
pekáč na roládu 33x23 cm a vyložíme ho papírem na pečení.Vejce a cukr smícháme ve velké
míse a elektrickým šlehačem je vyšleháme na velmi hustý světlý krém, který po
vytažení metel stéká v širokých stuhách. (Šleháme-li ručním šlehačem nebo
metlou, položíme mísu nad nádobu s téměř vroucí vodou tak, aby se dno mísy
nedotýkalo vodní hladiny.) Polovinu mouky prosejeme do
rozšlehané směsi a opatrně ji vmícháme velkou kovovou špachtlí. Prosejeme
zbylou mouku a přidáme ji spolu s vlažnou vodou. Směs nalijeme do připraveného
pekáče a opatrně jím potřásáme, aby se směs rovnoměrně rozlila i do rohů.
Pečeme 10–12 minut, dokud piškot nenabude a nezezlátne, po jemném zmáčknutí by
se měl vrátit zpět. Piškot vyklopíme na vrstvu
pergamenového papíru, který je o kousek větší než pečivo. Sloupneme papír, jímž
byl vyložený pekáč. Tvrdší okraje piškotu okrájíme ostrým nožem a 2,5 cm od okraje jedné z
krátkých stran nařízneme vroubek (usnadní rolování).Roládu srolujeme od krátké
strany i s papírem a švem dolů ji položíme na drátěnou mřížku, aby vychladla. Když piškot vychladne, opatrně
ho rozbalíme a sejmeme papír. Ze smetany a vanilkového extraktu ušleháme jemnou
šlehačku a potom do ní vmícháme jogurt. Tuto směs rozetřeme na piškot, ze všech
stran ponecháme centimetrové okraje. Na smetanu rozdělíme ovoce, piškot opatrně
srolujeme a švem dolů ho položíme na servírovací tác. Dva centimetry široké proužky
z papírových ubrousků nebo pergamenového papíru položíme v pravidelných
rozestupech šikmo na roládu a pocukrujeme ji moučkovým cukrem. Proužky papíru
opatrně sejmeme, aby vznikl pruhovaný vzor. Roládu
ozdobíme zbylým ovocem a do podávání ji uložíme do chladničky. Tento klasický
netučný piškot není příliš trvanlivý a je vhodné ho zkonzumovat v den přípravy
Žádné komentáře:
Okomentovat