16. srpna 2016

Smetanový dort s drobným červeným ovocem

Asi 12 kousků – 125 g másla., 100 g cukru., 2 vejce., 75 g polohrubé mouky., 75 g škrobové moučky., lžička kypřicího prášku.,
Krém – 5 plátků bílé želatiny., 500 g smetany., 150 g cukru., kůra a šťáva z citronu., 200 ml smetany ke šlehání., balíček vanilkového cukru.,
Ovoce a ozdoba – 2 lžíce škrobové moučky., 250 ml třešňové šťávy., 450 g bobulového ovoce (čerstvého či mraženého)., trocha čerstvého ovoce., mátové lístky.,
Troubu předehřejeme asi na 175° C. Na dortový základ utřeme máslo s cukrem a vejci do pěny. Smícháme mouku s kypřicím práškem a škrobovou moučkou a vmícháme do pěny. Rozvírací formu o průměru 26 cm vyložíme pečicím papírem, naplníme těstem a povrch uhladíme. Pečeme asi 30 minut. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a vyjmeme z formy. Želatinu dáme nabobtnat a nevymačkanou rozpustíme v rendlíku. Vmícháme k ní smetanu, cukr, citronovou kůru a šťávu. Krém krátce zchladíme. Dortový základ přendáme na podnos a opatříme dortovým prstencem. Potřeme krémem a povrch uhladíme. Dort uložíme asi na 3 hodiny do chladu. Ve 4 lžících třešňové šťávy rozpustíme škrobovou moučku. Do zbylé šťávy dáme polovinu bobulí, uvedeme do varu a zahustíme škrobovou moučkou. Vsypeme zbylé ovoce, promícháme a necháme vychladnout. Ovoce rozdělíme na dort a 60 minut chladíme sejmeme prstenec a dort ozdobíme čerstvým ovocem a mátou.
Příprava asi 50 minut., pečení 30 minut., chlazení cca 4 hodiny., kousek asi 420 kcal., 7 g bílkovin., 26 g tuků., 37 g sacharidů. 

Žádné komentáře:

Okomentovat