11. července 2016

Jeřabiny jako brusinky

1 kg zralých jeřabin (nejlépe přešlých prvním mrazem),800 g krystalového cukru (u přemrzlých stačí 750g),kousek celé skořice,1 hřebíček
Jeřabiny vidličkou strhejte ze stopek, proberte, operte, spařte vroucí vodou a krátce povařte. Přeceďte, dejte do kastrolku,zasypte cukrem, přikryjte pokličkou, řádně protřepejte a nechte 24 hodin stát. Pokud jsou bobule hodně scvrklé, podlijte je 5 – 10 cl vody a zahřívejte při mírné teplotě pod pokličkou dokud se cukr nerozpustí. Nemíchejte, jen občas protřepte. Pak zvyšte teplotu, přiveďte k varu a za občasného protřepání vařte 2 minuty, přerušte var, pak znovu povařte 5 minut.Plňte do zahřátých skleniček a na 5 minut obraťte dnem vzhůru.

Žádné komentáře:

Okomentovat