30. června 2012

Zeleninová přesnídávková polévka

4 větší mrkve, 4 petržele, střední celer,2 masoxy, 2 gulášové minutky Vitana,2 větší cibule, 4 palice česneku (ne stroužky), 4 větší brambory, sáček kysaného zelí případně sklenice marinovaného zelí ( domácí kysané), asi litr uzeného vývaru, 30 dkg nakrájeného uzeného masa, případně nadrobno nakrájené uzeniny (kabanos), trošku papriky,pepře, majoránky, sádlo
Nejdříve si připravíme všechny suroviny na misky. Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme na kráječi na nudličky, cibuli a česnek oloupeme a odděleně nakrájíme na drobné kousky, brambory nakrájíme na drobné kostky, ze zelí vymačkáme vodu a překrájíme na menší kousky a nakrájíme uzeninu, případně uzené maso na kostičky. Na sádle zpěníme cibulku, přidáme česnek, necháme chvíli zpěnit (ne dlouho, aby nezhořkl), přidáme všechnu kořenovou zeleninu, chvíli za stálého míchání podusíme, dále přidáme na kostky nakrájené brambory a zase chvilku dusíme. Přidáme trošku sladké papriky, pepř a podlijeme horkou vodou. Přidáme nakrájené uzené maso, případně uzeninu, masox, zelí a všechno uvedeme do varu a povaříme,až jsou brambory měkké. Uzený vývar přidáme v průběhu vaření. Gulášovou minutku rozmícháme v trošce studené vody, vlijeme do polévky a za občasného míchání rozvaříme. Hotovou polévku dochutíme rozdrcenou majoránkou a zjemníme zakysanou smetanou

Žádné komentáře:

Okomentovat