26. června 2012

Dědovo kyselo

4 až 5 větších brambor, polévková lžíce tuku, 1 až 2 lžíce hladké mouky, 0,5 kostky zeleninového vývaru, 2 bobkové listy,3 nová koření, 5 kuliček pepře, trochu kmínu,podle chuti sůl a ocet, vajíčko
Brambory oloupáme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do 1 a 1/2 I vody spolu se zeleninovým vývarem. Osolíme a přidáme kmín. Než brambory změknou, připravíme si jíšku. Když se brambory uvaří, vezmeme šťouchadlo na brambory a asi půlku jich rozšťoucháme. Přidáme jíšku a necháme probublat. Zatím dáme do malého kastrolku vařit v troše vody koření.Necháme chvíli vylouhovat a přecedíme do polévky. Ohřejeme ocet a podle chuti přilijeme. Nakonec zavaříme vejce (ztracená), podle počtu strávníků, já dávám pro každého jedno. Přidáme celerovou nebo petrželovou nať a podáváme.Jíme samotné nebo s pečivem.

Žádné komentáře:

Okomentovat