24. června 2012

Švestkové čatní

1 kg vypeckovaných švestek, 4 středně velké cibule, 2 paličky česneku, 150-200 g pískového cukru (množství podle chuti), 100-200 ml 8% octa (množství podle chuti), 3 lžíce koriandru,2 lžíce hořčicových semínek, trochu chilli (není nutné), 2 lžičky soli
Poloviční množství švestek nahrubo rozmixujeme, druhou polovinu necháme pouze vypeckovanou a rozpůlenou a dáme vařit dohromady(nejlépe v teflonovém nebo litinovém hrnci) za častého míchání až do zhoustnutí. Když švetky zhoustnou, přidáme cukr,ocet, sůl a dál povaříme do zhoustnutí. Tyto suroviny přidáváme až později, jinak by se nám omáčka připalovala. Mezitím rozdrtíme na vále válečkem, nejlépe v igelitovém sáčku, koriandr a hořčičné semínko. Toto koření, a popřípadě chilli, drobně pokrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek přidáme do omáčky na posledních 5 minut, než ji stáhneme z ohně, aby totiž příchuť koření příliš dlouhým vařením nevyčichla a cibule a česnek se nerozvařily. Čatni nalijeme do sklenic a dobře uzavřeme.Hodí se k různým masovým, zvěřinovým pokrmům a mělo by mít sladkokyselou chuť. Jelikož je čatni připravováno s octem, cukrem a solí, vydrží nám v chladničce i několik týdnů.

Žádné komentáře:

Okomentovat