25. června 2012

Karlovarská polevka z telecích kosti

3/4 kg telecích kostí (podle požadovaného množství porcí - uvedené množství je pro cca 4 osoby), přidáme na kolečka nakrájené dvě mrkve, jednu petržel a čtvrtku menšího celeru (možno použít i zeleniny zmrazené, konzervované v soli, nikoliv kyselé). Kosti se zeleninou vaříme v „papiňáku" cca 45 minut. Hotový vývar scedíme, přidáme podle potřeby jíšku a provaříme. Do tohoto základu zavaříme rýži (podle množství polévky - vývaru). Množství rýže dáme podle toho, zda chceme polévku hustou nebo řídkou. Když rýže změkne, přidáme cca 1 lžíci polévkového koření (maggi) a cca 1/41 mléka (může být i více). Takto připravenou polévku necháme přejít varem, dle chuti dosolíme. Tato polévka má ještě druhou dietní variantu: místo jíšky použijeme slabě opraženou hladkou mouku a malou lžičku másla, snížíme množství maggi a soli.
Poznámka: nejvhodnější jsou takzvané dlouhé telecí kosti rozporcované na menší kusy. Zbude-li nám polévka a chceme ji druhý den ohřát, přidáme opět mléko, protože polévka v ledničce zrosolovatí (podle množství kostí, které jsme použili na vývar).Jako zavářky je možno použít nudle.

Žádné komentáře:

Okomentovat