26. června 2012

Pravé kyselo

porce kvásku (asi 20 dkg), hrst sušených hub, sůl, kmín, 1 kg brambor, větší cibule, 4 vejce, máslo na smaženici, cibulku a brambory /důležité je hlavně sehnat dobrý kvásek z pekárny/
Jestliže máme koupený kvásek, dáme ho doma do hlubší misky nebo hrnku s trochou vlažné vody. Do hrnce na polévku namočíme přes noc hrst sušených hub a druhý den v této vodě malinko osolené je vaříme, až změknou. V druhém hrnci vaříme oloupané, na kousky pokrájené brambory se solí a kmínem. Zatím na pánvi osmažíme na másle drobně rozkrájenou cibuli.Vodu z uvařených brambor slijeme do hrnce s uvařenými houbami a doplníme na 1 I vody. Do vroucí polévky nalijeme přes cedník rozmíchaný kvásek a necháme přejít varem. Uvařené brambory překlopíme na porcelánovou mísu, posypeme smaženou cibulí, případně ještě domastíme.Na pánvi usmažíme ze 4 vajec velmi řídkou míchanici, kterou přidáme do kysela a dobře rozmícháme. Polévku dochutíme a nalijeme do talířů.

Žádné komentáře:

Okomentovat