30. června 2012

Mrkvová polévka podla kuchařky

6 velkých mrkví (nebo asi 600 g), oloupaných a nakrájených na větší kusy,10 g másla,2 lžíce olivového oleje,malá cibule, nakrájená nadrobno,2 velké stroužky česneku, nakrájený na plátky,4 cm oddenek zázvoru, oloupaný a najemno nastrouhaný, 2 pomeranče,kostka zeleninového bujónu bez glutamanu, sůl, pepř, nať petržele nebo libečku na ozdobu
Ve větším hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte mrkev, cibuli, česnek a zázvor a na mírném až středním ohni restujte za občasného míchání 10 minut. Zalijte 750 ml horké vody, přidejte kostku vývaru a přiveďte k varu.Jakmile se polévka vaří, zmírněte oheň a vařte pomalu 10 – 15 minut, nebo dokud mrkev nezměkne – ne déle, ztratila by chuť. Pak odstavte z ohně, nechte mírně zchladnout a přesuňte do stojacího mixéru, kde polévku umixujete na hladkou tekutinu. Pokud používáte tyčový mixer,romixujte polévku přímo v hrnci. Těsně před podáváním vmíchejte šťávu vymačkanou z pomerančů. ale už znovu nepřihřívejte. Osolte a opepřete podle své chuti a podávejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat