18. července 2012

Zelný závin

balíček lístkového těsta, 0,5 hlávky zelí, kostka bujónu (masox), 2 lžíce octa, lžíce moučkového cukru, lžička kmínu, 20 g másla, 3 cibule, 360 g mletého masa, sůl, mletý pepř, mletá paprika, 400 g fazolí, 200 g ementálu (primátor), 20 g strouhanky, vejce na potření

Bílé zelí opereme, vyřízneme košťál a hlávku rozebereme na jednotlivé listy. Do velkého hrnce dáme vařit vodu s octem a masoxem, osolíme a přidáme cukr a kmín.Do vroucí vody vložíme zelné listy a necháme je 5 minut spařit. Potom je vyjmeme,dáme okapat a vychladnout. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji nadrobno a osmahneme na rozpuštěném másle, až zesklovatí. Potom přidáme mleté maso, které za stálého míchání opékáme asi 5 minut. Nakonec směs osolíme, okořeníme a necháme vychladnout.Strouhanku smícháme s nastrouhaným tvrdým sýrem. Fazole uvaříme doměkka.Použijeme-li sterilované, necháme je pouze dobře okapat.Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát asi 4 mm silný, posypeme jej směsí strouhanky a sýra, na ni rovnoměrně rozložíme zelné listy, které potřeme masovou náplní. Do středu urovnáme fazole a plát svineme. Konce závinu dobře přitiskneme k sobě nebo je podhrneme. Troubu předehřejeme na 220 °C. Závin opatrně přeneseme na vodou vypláchnutý plech a potřeme rozšlehaným vejcem.Pečeme dozlatova. Během pečení ještě potíráme závin vejcem. Upečený závin nakrájíme na plátky a podáváme.
Tip: Chceme-li závin snadno svinout, rozválíme těsto na pomoučené utěrce.Utěrku nadzvedneme a naplněné těsto rolujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat