18. července 2012

Příprava omeletového těsta

Základem omeletového těsta je polohrubá mouka, kterou předem prosijeme. Dále to jsou tekutiny, především mléko a minerální voda bez příchuti nebo sodová voda. Minerální vodu můžeme nahradit obyčejnou, omelety ovšem nejsou tak křehké a nadýchané. Bez vajec bychom omeletu nepřipravili,používáme hlavně celá, do některých omeletových těst ale dáváme nejdříve žloutek a po odstátí ušlehaný bílek. Sníh z bílku musí být vždy tuhý, aby nám při vmíchání do těsta „nespadl“. Šleháme jej bezprostředně před přidáním do těsta.K přípravě těsta na palačinky potřebujeme na rozdíl od omeletového těsta mouku  hladkou. Tekutinu tvoří pouze mléko a vejce používáme vždy celá. Pro zjemnění těsta můžeme přidat olej. Do misky dáváme nejdříve prosátou mouku, sůl, popřípadě koření a žloutky nebo celá vejce. Pak přilijeme mléko a vodu a vše promícháme. Při přípravě těsta dbáme na to, aby v něm mouka netvořila hrudky. Proto je mícháme metlou nebo šlehačem. Není naopak na závadu, tvoří-li se v těstě bublinky. Připravené těsto necháme při pokojové teplotě 15-20 minut odstát. Připravujeme-li ho ve větším časovém předstihu, dáme je do lednice přikryté,aby nevysychalo. Odstáté těsto nesmí být příliš husté, nešlo by stejnoměrně rozlít po pánvi. Je-li třeba, zředíme jej. Naopak máme-li těsto řídké, omelety se při smažení lepí na pánev a při obracení se trhají. Před smažením omelet vmícháme do těsta zlehka sníh. Palačinkové těsto připravujeme obdobně. Mouku však přidáváme postupně k mléku s rozšlehanými vejci a hotové těsto nemusí být odstáté.

Žádné komentáře:

Okomentovat