17. července 2012

Bramborové placky s povidly

Příprava: 30 minut + chladnutí brambor + 30 minut pečení
1 kg brambor, vařených ve slupce, moučných, nejlepší je typ C,250 g polohrubé mouky,vejce,sůl, hrst jemné strouhanky,50 g rozpuštěného sádla na pomaštění, 100 g povidel

Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne, nebo použijeme zbylé vařené brambory. Studené brambory prolisujeme na vál, přidáme mouku, vejce, osolíme, zahustíme prosátou strouhankou a na válu vypracujeme těsto jako na bramborové knedlíky. Pracovat musíme rychle, aby těsto zbytečně neřídlo. Z vypracovaného těsta utvoříme váleček, nakrájíme ho na stejnoměrná kolečka a ta pak rozválíme na pomoučeném vále na co nejtenčí placky. Placky pečeme nasucho na plotýnce nebo na nepřilnavé pánvi z obou stran. Po upečení horké placky potřeme rozpuštěným sádlem. Placky skládáme na sebe a před odjezdem na výlet je potřeme povidly, srolujeme a zabalíme do fólie nebo alobalu.

Žádné komentáře:

Okomentovat