19. července 2012

Netradičně opilý švestkový koláč

20 čerstvých vypeckovaných švestek,1 dcl tuzemáku
tésto : 175 g hladké mouky, 125 g másla ,špetka soli, 2 žloutky, 70 g cukru
krém : 250 ml šlehačky (ne nízkotučnou) 50 ml mléka,vanilkový lusk, popř. vanilková esence 3 vajíčka 50 - 70 g cukru (podle chuti)
glazúra : 2 - 3 lžíce meruňkového džemu 1 – 2 lžíce rumu

Švestky vypeckujeme a namočíme na 4 hodiny do rumu. Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady – máslo musí být měkké.Zpracujeme rukama ve vláčnou hmotu, uplácáme do kuličky a dáme do lednice uležet na 30 min.Těsto pak na pomoučeném válu rozválíme na průměr cca 30 cm (tak aby pasovalo do koláčové formy - takové s těma vroubkama s průměrem cca 28 cm) a dáme do formy tak, aby bylo vytaženo až nahoru k okraji. Na povrch těsta položíme papír na pečení a na něj fazole (čočku či rýži) na zatížení – jinak těsto dělá boule. Pečeme při 170 C 10 min. Pak sundáme papír na pečení a dopékáme dalších 5 min.Mezi tím, co máme těsto v troubě, připravujeme krém: Šlehačku s mlékem a vanilkou povaříme na mírném ohni asi 5 min, přidáme cukr a vajíčka a dále vaříme za stálého míchání metlou, než směs začne houstnout.Mezitím na upečený korpus položíme marinované švestky a zalijeme houstnoucím krémem.Opět vložíme do trouby a dopékáme 15 – 20 min.Na konec povaříme marmeládu s rumem a cukernatý roztok potřeme na vrch koláče.Konzumujeme až studené – má mnohem lepší chuť než teplé. Nejlepší je koláč až pořádně uleželý druhý den.

Žádné komentáře:

Okomentovat