17. července 2012

Jemné buchty se švestkami

Příprava: 30 minut + 60 minut kynutí + 30 minut pečení
50 g droždí,500 g hladké mouky,2 lžíce cukru krupice,2 žloutky,2 majolky po 100 ml, špetka soli,mléko dle potřeby,asi 1 kg švestek,2-3 skořicové cukry nebo 70 g cukru krupice a lžíce mleté skořice,100 g másla na vymaštění pekáče,cukr moučka na posypání

Z rozdrobeného droždí, cukru, trochy vlažného mléka a lžíce mouky připravíme kvásek a necháme ho v teple vzejít.Do mísy prosejeme hladkou mouku se solí, přidáme vykynutý kvásek, žloutky, majolky a podle potřeby mléko a v robotu nebo vařečkou zaděláme hladké tužší nelepivé těsto. Přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozválíme na 1 cm silný plát, který rozkrájíme na čtverce o hraně 4 cm. Do středu každého čtverce vložíme vypeckovanou švestku (nebo víc), posypeme je cukrem a skořicí, pak buchty důkladně zabalíme a okraje spojíme pevně prsty.Buchty potřeme ze všech stran rozehřátým máslem, naskládáme je na pekáč těsně vedle sebe spojem dolů a necháme je ještě chvíli vykynout. Pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních asi 5 minut, potom snížíme teplotu na 180 a pečeme asi 30 minut dozlatova. Upečené buchty necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat