17. července 2012

Pikantní studená vepřová pečeně

1 kg vepřové pečeně nebo krkovice, nejlépe bez kosti,sůl, pepřové koření,lžíce dijonské hořčice + trochu na potření chlebů,lžíce vepřového sádla,4 malé chleby nebo jiné pečivo k podávání,cibule, papriky či jiná oblíbená zelenina na obložení
Troubu předehřejeme na 250 stupňů Celsia. Maso omyjeme, osušíme a vetřeme do něj ze všech stran sůl. Povrch masa potřeme hořčicí, obalíme v koření, vložíme do pekáče, přidáme lžíci sádla a dáme do předehřáté trouby. Zprudka zapečeme, teplotu zmírníme na 160 stupňů, podlijeme trochou vody a pod poklicí zvolna pečeme doměkka, podle potřeby podléváme vodou a přeléváme vypečenou šťávou.Asi po hodině, když je maso měkké, sejmeme poklici a maso dopečeme dozlatova. Měkké maso necháme úplně vystydnout, zabalíme do alobalu a necháme několik hodin vychladit.Dobře vychlazené a ztuhlé maso krájíme na tenké plátky, kterými plníme rozkrojené malé kulaté chleby či jiné tmavé pečivo lehce potřené hořčicí. Maso v chlebu obložte tenkými plátky bílé cibule a čerstvými paprikami (tzv. rohy) či jinou zeleninou,která nepouští moc šťávy, a zakončete opět plátky masa.

Žádné komentáře:

Okomentovat