22. března 2012

Vepřová kotleta na Tokajský způsob


600 g vepřové kotlety, 15 g sůl, 50 g mouka, 0,8 dl olej, 100 g mrkev, 100 g petržel (kořen), 50 g cibule, 5 g česnek, 2 g pepř celý, 1 g tymián, 2 ks bobkový list, 30 g rajčatový protlak, 6 dl vývar z kostí, 2 dl tokajské víno, 250 g hroznové víno

Kotlety lehce naklepat. Osolit, z obou stran obalit v mouce a v troše horkého oleje opéci maso tak, až dostane barvu. Vyjmout z pánve a přendat do hrnce. Ve zbytku oleje orestovat na plátky pokrájenou zeleninu, ochutit celým pepřem, tymiánem a bobkovým listem a přimíchat trochu rajčatového protlaku. Míchat ještě další 1-2 minuty, pak zaprášit moukou a dobře promíchat. Přilít vývar z kostí, osolit a při mírné teplotě dusit pod pokličkou 30-40 minut. Přelít přes sítko na plátky masa. Přilít tokajské víno a přidat oloupané a vypeckované hrozny. Pod pokličkou dusit, až je maso měkké. Kotlety vyjmout, položit na talíř, zalít tokajskou omáčkou. Jako přílohu servírovat vařené brambory ozdobené petrželkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat