1,5 kg žebírka, pepř, sůl
náplň: 125 g sušených švestek bez pecek, 15 cl červeného
vína, 0,5 kg nakyslých šťavnatých jablek, 50 g strouhanky, lžíce cukru, kousek
skořice, hřebíček, 2 lžičky solamylu
V masu vyřízneme
kapsu. Švestky necháme namočené 1/2 hodiny ve víně. Jablka oloupeme a nakrájíme
na plátky. Švestky necháme okapat, rozkrájíme na malé plátky a smícháme s
kořením, cukrem, jablky a strouhankou. Maso zevnitř i z venku osolíme a
opepříme. Kapsu naplníme nádivkou, ze které ponecháme asi 2 lžíce. Kapsu
zašijeme. Na pekáči rozehřejeme tuk a maso ze všech stran opečeme. Přidáme
zbytek nádivky, a přelijeme vínem ze švestek. Pečeme v přikrytém pekáči v horké
troubě asi 2,5 hodiny. Poslední půl hodiny sundáme poklici a maso políváme
šťávou. Pečeni vyjmeme a dáme do teplého místa. Šťávu zředíme malým množstvím
horké vody, v malém kastrůlku necháme přejít varem. Podáváme krájené na plátky
a šťávu zvlášť s červeným zelím a bramborovou kaší.
Žádné komentáře:
Okomentovat