1 litr pampeliškových květů i s kalíšky, 2,5 l vařící vody na spaření květů, 2 litry vody na sirup, 1,5 kg cukru, 2 citróny na kolečka, 2 pomeranče, na kolečka, 40 g droždí
Pampeliškové květy spaříme v 2,5 litrech vařící vody a necháme je tam stát 24 hodin.Pak vodu scedíme do 5 litrové lahve a květy vyhodíme. Svaříme 2 litry vody s 1,5 kg cukru a vzniklý cukrový sirup necháme schladit. Sirup nalejeme do lahve, přidáme dva oloupané citróny a dva oloupané pomeranče bez jader nakrájené na kolečka a droždí rozpuštěné v malém množství násady. Láhev dobře uzavřeme kvasnou zátkou a necháme 6 týdnu kvasit. Kousky citrónu a pomeranče během toho klesnou ke dnu. Po šesti týdnech přetáhneme víno do lahví, dobře je uzavřeme a uložíme do sklepa ještě na 1/2 roku.
Žádné komentáře:
Okomentovat