1kg vepřového masa, 0,25 kg cibule, 0,25 kg tvrdého sýra (Eidam) nakrájeného na plátky, sádlo na vymazání pekáčku, sůl, pepř podle chuti, mléko nebo smetana cca 1/4 litru, volitelně: žampiony nebo praváky
Libovolné vepřové maso bez kosti nakrájíme na malé řízky, naklepeme, osolíme a opepříme. Při solení pozor na použitý druh sýra, některé jsou výrazně slané! (Kdo nemá rád bůček, ať použije raději kýtu.) Cibuli očistíme a nakrájíme na plátky. Do vymaštěného pekáčku klademe postupně vrstvy cibule, masa a sýra až do spotřebování surovin. Vrchní vrstva by měl být sýr. Zalijeme smetanou nebo mlékem tak, aby byly zaplněny všechny mezery, ale sýr ještě neplaval. Pečeme v troubě bez pokličky 45-50 minut při 200 st . C. Pečení můžeme nahradit dušením pod pokličkou, je ovšem nutno hlídat - pokud by ubývalo šťávy, je nutno dolévat vodou nebo vývarem. Celou dobu přípravy není nutno jakkoli míchat. Příloha vařený brambor nebo chléb. Velice dobrý je přídavek hub, zatím je vyzkoušeno s praváky nebo se žampiony.
Žádné komentáře:
Okomentovat