12. května 2010

Vepřové maso na sýru

1kg vepřového masa, 0,25 kg cibule, 0,25 kg tvrdého sýra (Eidam) nakrájeného na plátky, sádlo na vymazání pekáčku, sůl, pepř podle chuti, mléko nebo smetana cca 1/4 litru, volitelně: žampiony nebo praváky

Libovolné vepřové maso bez kosti nakrájíme na malé řízky, naklepeme, osolíme a opepříme. Při solení pozor na použitý druh sýra, některé jsou výrazně slané! (Kdo nemá rád bůček, ať použije raději kýtu.) Cibuli očistíme a nakrájíme na plátky. Do vymaštěného pekáčku klademe postupně vrstvy cibule, masa a sýra až do spotřebování surovin. Vrchní vrstva by měl být sýr. Zalijeme smetanou nebo mlékem tak, aby byly zaplněny všechny mezery, ale sýr ještě neplaval. Pečeme v troubě bez pokličky 45-50 minut při 200 st. C. Pečení můžeme nahradit dušením pod pokličkou, je ovšem nutno hlídat - pokud by ubývalo šťávy, je nutno dolévat vodou nebo vývarem. Celou dobu přípravy není nutno jakkoli míchat. Příloha vařený brambor nebo chléb. Velice dobrý je přídavek hub, zatím je vyzkoušeno s praváky nebo se žampiony.

Žádné komentáře:

Okomentovat