12. května 2010

Zbojnícky řízek

4 plátky z krkovice (může být i kýta, karé 10-15 dkg na porci), brambory (4 porce), 8 větších cibulí, sterilizovaný hrášek malý, sladká mletá paprika, sůl, pepř, česnek, olej, feferonky

Brambory pro čtyři osoby nakrájíme na čtvrtky, osolíme a dáme vařit.Když jsou hotové, scedíme je, do hrnce přidáme trošku oleje a brambory orestujeme.Pak je poprášíme červenou (mletou)sladkou paprikou a přidáme ster. hrášek. To vše smícháme a necháme mírně orestovat. Mezitím než se nám uvaří brambory, si oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kolečka, dáme do hrnce - osolíme, opepříme, přidáme trošku oleje,trošku vody a dusíme tak, aby cibule jenom zesklovatěla. Nesmí být rozvařená ani syrová. Pokud máme v hrnci více vody a oleje, cibuli přecedíme. A nyní maso. Naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme česnekem (lepší je po opečení, nepálí se)a restujeme jako přírodní řízek. Když je maso hotové, můžeme servírovat. Směs brambor dáme na talíř, na brambory položíme plátek masa (já dávám krkovičku, je šťavnatější, ale může být jakékoliv vepřové), na maso a brambory dáme podušenou cibuli - čím více, tím lépe. Nakonec přidáme nasekanou feferonku na cibuli - jako třešničku na dort. Takto připravený "Zbojnický řízek" je velmi dobrý a pikantní.

Žádné komentáře:

Okomentovat