27. května 2010

Králík z kysanou smetanou

domácí králík (zadní část), 1 cibule, 1 mrkev, čtvrtka celeru, 1 petržel, 5 dkg špeku (anglická slanina), 8 zrnek pepře, 8 zrnek nového koření, špetka tymiánu, 1 bobkový list, kousek citronové kůry (neošetřené chemicky), 1/4 litru zakysané smetany krémovité (16 až 18%)

Králičí zadek se zbaví blan, prostrká špekem(ang.slaninou) a dá do pekáče, kam si předem připravíme rozsekanou cibuli, kousek rozkrájeného špeku, oškrábanou nakrájenou mrkev, petržel a celer. Špek se zeleninou a králíkem v troubě zasmahneme, králíka otočíme a opečeme po druhé straně. Pak podlejeme, vhodíme koření a pečeme. Podléváme horkou vodou, až je králík skoro měkký (nejsme-li si jisti stářím králíka, pak pekáč raději přiklopíme a dusíme v troubě). Poté přilijeme pod něj kysanou smetanu, do které zavrtíme 1 lžíci hladké mouky a v této omáčce králíka dopečeme. Zeleninu,která zbyla v omáčce po pečení, můžeme propasírovat a přidat zpět do omáčky. Koření vyhodíme. Králík takto připravený je výborný. Jako příloha se hodí knedlík.

Žádné komentáře:

Okomentovat