26. května 2010

Guláš z kližky

1-1,5 kg hovězí kližka, stejné množství cibule, sádlo nebo olej, sladká paprika, silný hovězí vývar, 1 dlčervené víno, rajče, chili, rybízová zavařenina, sůl, drcený pepř

Cibulku pokrájíme na hrubo a zpěníme na sádle a osmahneme do zlatova, může se trošku připálit.Pak přidáme osolené maso nakrájené na kostky o hraně 2 cm plu mínus 10% a trpělivě čekáme až se štáva, kterou maso pustí, vysmahne. V tom okamžiku přidáme sladkou papriku, která se musí osmahnout, aby ztratila syrovou chuť. Zalijeme vařícím silným vývarem a přidáme červené víno. Vaříme na mírném plameni cca 2 hodiny (necháme probublávat). Půl hodiny před dokončením přidáme pro barvu rajče a pro chuť zavařeninu. Dle chuti přiostříme chili nebo pálivou paprikou.Jako přílohu použijeme knedlík, noky, rýži nabo makarony.

Žádné komentáře:

Okomentovat