23. července 2016

Plněné maďarské zelné listy

mleté vepřové maso - 1/2 kg, 10 dkg rýže, pepř, paprika, sůl, cibul, , vejce, hlávka zelí, 2 rajčatové protlaky, bůček nebo slanina, 0,25 kg kysaného zelí, zakysaná smetana
Na osmahnutou cibulku dáme mleté vepřové maso (asi 1/2 kg.) Smícháme s 10 dkg rýže, pepřem, paprikou, solí. Podusíme a necháme vychladnout, pak přidáme vejce a trochu vody a promícháme. V hrnci povaříme hlávku zelí s konicky vyříznutým košťálem, pak odloupneme listy pro zabalení masa a zbytek se pokrájí nadrobno. Dva malé rajčatové protlaky se smíchají s trochou vody. Do kastrolu položíme rozkrájený bůček nebo slaninu (asi 15 dkg), dno se pokryje 1/4 kg kyselého zelí, na zelí položíme připravené balíčky zelných listů s masovou směsí, zase přikryjeme zelím, vrstva závitků, na to pokrájené zelí. Zalijeme vodou, asi 3/4 pokrytí, na to rajský protlak a dusí se. Když je to hotové, uděláme jíšku, přidáme papriku, jíšku zalijeme vodou a tím zalijeme závitky. Vše povaříme. Je na to dobrá zakysaná smetana.

Žádné komentáře:

Okomentovat