20. července 2016

Bezlepkove Houbove rizoto

5 lžic másla,1 větší cibule, nakrájená nadrobno,4 stroužky česneku, nadrobno nasekané,250 g rýže, ideálně bio riso superfino (jakostní výběrová rýže),750 ml horkého zeleninového vývaru,1kg směsi lesních hub, očištěných a nakrájených nadrobno,sůl a pepř,1 lžíce citronové šťávy, 100 g strouhaného parmazánu
V hrnci rozehřejte asi 3-4 lžíce másla a orestujeme cibuli a česnek. Přisypte rýži a důkladně ji promícháme tak, aby se každé zrnko obalilo máslem. Přilijeme dvě třetiny vývaru a přivedeme k varu. Osolíme a opepříme, přikryjte poklicí a na mírném plameni vaříme asi čtvrt hodiny. Podle potřeby přilijte zbytek vývaru. Pozor, rýži při vaření nemícháme, jen podle potřeby přilíváme vývar. Mezitím v pánvi rozpustíme zbývající máslo a podusíme na něm houby. Houby osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou. Po 15 minutách kdy se rýže vařila, přidejte asi polovinu strouhaného parmezánu, zamíchejte a pod pokličkou nechte ještě 10 minut dusit. Poté smíchejte rýži s houbami a můžete servírovat. Rizoto na talířích ozdobte zbytkem parmazánu a petrželkou, nebo čerstvou bazalkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat