4. května 2010

Knedlíky s povidly

500 g hrubé mouky, 50 g másla nebo rostlinného tuku, 1 kávovou lžičku soli, 5 polévkových lžic cukru, 20 g droždí, 1 vejce, kůru nastrouhanou z 1 citronu, 200 ml mléka, 250 g švestkových povidel, 50 g mletého máku, 100 g másla

Smícháme dohromady hrubou mouku, tuk, sůl. 1 polévkovou lžíci cukru, droždí. vejce a citronovou kůru. Elektrickými hnětacími metlami vše dobře propracujeme, přičemž postupně přiléváme mléko. Potom těsto dál hněteme, až se na něm začnou tvořit bubliny a bude se uvolňovat od okraje mísy. Necháme je na teplém místě přibližně 30 minut kynout.Těsto ještě jednou prohněteme a rozdělíme na dvě poloviny. Z každé uděláme váleček, který rozkrájíme na 5 kousků. Tyto kousky těsta naplocho stiskneme a do středu každého z nich dáme 1 kávovou lžičku švestkových povidel. Potom je přehrneme a uděláme z nich knedlíky.V hrnci přivedeme k varu vodu a nad ní dáme děrovanou pařákovou vložku tak, aby zůstala nad vodou. Na ni položíme vždy 2 až 3 knedlíky najednou a pod poklicí je v páře asi 20 minut vaříme. Uvařené knedlíky špejlí dvakrát nebo třikrát propíchneme. Mák smícháme se zbytkem cukru. Máslo rozehřejeme, nalijeme na knedlíky a ty pak podáváme na stůl posypané oslazeným mákem.

Žádné komentáře:

Okomentovat