4. května 2010

České knedlíky

500 g mouky, sůl, 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva, 2 vejce, 1/4 litru mléka, 2 tvrdé rohlíky

Ve velké  míse promícháme mouku se lžičkou soli a kypřícím práškem. Přidáme vejce a mléko. Vařečkou nebo v robotu směs vypracujeme do hladkého těsta. Rohlíky nakrájíme na drobné pravidelné kostičky, a vmícháme je do těsta.  Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Ruce poprášíme moukou a z těsta vyválíme dva stejně velké válečky o mprůměru 4 - 5 cm. Povrch má být hladký, žádné kostičky ztvrdlého pečiva nesmějí vyčnívat. Oba knedlíky necháme při pokojové teplotě 30 až 60 minut přikryté odpočinout. Ve velkém hrnci přivedeme do varu osolenou vodu a knedlíky do ní vložíme. Ztlumíme teplotu a vodu necháme jen slabě vřít. Občas vařečkou promícháme, aby se knedlíky nepřilepily ke dnu. Vaříme 20 až 25 minut. Knedlíky necháme na děrované naběračce okapat a kráječem nebo nití je nakrájíme na asi centimetrové plátky. Ihned podáváme na předehřátém talíři.

Žádné komentáře:

Okomentovat