24. června 2010

Polské "ruské" pirohy

těsto : 0.5 kg pšeničné mouky,1 vejce, plátek másla, 230 ml teplé vody, sůl

náplň : 1 kg brambor, 0.5 kg tvarohu, 2 cibule, sůl, pepř

Náplň : Brambory uvaříme ve slané vodě, důkladně rozmačkáme a promícháme s tvarohem dokud jsou teplé. Vznikne tak hladká hmota, kterou je možné lehce formovat. Cibuli pokrájíme na malé kostičky, osmažíme dozlatova a smícháme s brambory a tvarohem. Důkladně okořeníme solí a pepřem, náplň by neměla být mdlá. 
Těsto : Do mísy vsypeme mouku, sůl, přidáme vejce, máslo a vše promcháme. Potom jednou rukou vléváme pomalu teplou vodu a druhou mícháme těsto. Vymícháme těsto do hladka a rozválíme. Skleničkou o průměru asi 10 cm vykrájíme kolečka, dopostřed dáme náplň (poměrně hodně), kolečka s náplní složíme ve formě půlkruhu a na krájích prsty důkladně spojíme. Poté vložíme pirohy do vroucí osolené vody. Vaříme přiblžně 5 min, dokud nevyplynou na hladinu. Podáváme polité máslem s cibulkou, případně s kysanou smetanou. Druhý den jsou pirohy dobré, když se ohřejí na pánvi s trochou oleje.

Žádné komentáře:

Okomentovat