2. února 2010

Staročeská slepičí polévka

1 slepice; 50 g cibule; 50 g celeru,150 g mrkve; 40 g petržele,2 kuličky pepře; špetku mletého zázvoru,petrželová nať; 1,5 l vody; sůl,50 g nejlépe domácích nudlí
Dobře očištěnou slepici rozsekněte na čtvrtky, křídlo i stehno v kloubu nakrojte,vložte do tlakového hrnce a zalijte osolenou studenou vodou. Přidejte rozpůlenou očištěnou a rozkrojenou cibuli a pepř, hrnec uzavřete a na mírném ohni asi 40 minut vařte. Sejměte z ohně a nechte vychladnout,aby se tlakový hrnec dal otevřít. Zbývající zeleninu očistěte, rozpulte, vložte ke slepici do tlakového hrnce, znovu jej uzavřete a slepici se zeleninou dovařte doměkka. Vývar sceďte, pokud je příliš mastný, část tuku odeberte. Uvařenou mrkev, kousek celeru a petržele nadrobno nakrájejte, maso zbavte kůže, oberte z kostí,nakrájejte na malé kousky a vše vložte zpět do polévky, dochuťte solí. V osolené vodě uvařte nudle, zceďte je a vkládejte přímo do talířů každému podle jeho chuti. Posypte sekanou petrželkou nebo pažitkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat