2. února 2010

Domácí nudle

100 g hrubé mouky,1 vejce,1 lžička vody nebo oleje či rozpuštěného másla,trochu hladké mouky na vyválení těsta,sůl a voda na uvaření nudlí
Na vále udělejte do mouky důlek, přidejte vejce a máslo, důkladně vše zpracujte v hladké vláčné těsto, zabalte je do fólie a nechte cca. 20 minut odpočinout.Potom je na lehce pomoučeném vále vyválejte na tenkou,průsvitnou placku, přendejte ji na čistou utěrku a nechte cca. půl hodiny oschnout. I s utěrkou ji za tím účelem můžete přehodit například přes opěradlo židle nebo na domácí sušák na prádlo.Vraťte placku na vál, nakrájejte ji stejně široké pruhy, podle jejich šířky budou nudle dlouhé. Poskládejte je na sebe a ostrým kuchyňským nožem je nakrájejte napříč na tenké vlasové nudličky.Nechte je chvíli na vále proschnout, potřebnou část uvařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch, sceďte je a uchovejte přikryté v misce, aby neoschly, než je vložíte do polévky.Nespotřebované můžete uchovat v chladničce 2 dny. Zbytek syrových nudlí dobře dosušte na válu a uchovejte stejně jako kupované těstoviny.

Žádné komentáře:

Okomentovat