31. ledna 2010

Pečené ramínko z divokého selete

ramínko., 1 l červeného vína., velká cibule., 3 hřebíčky., 2 šalotky nebo mladé cibulky., 2 stroužky česneku., mrkev., 2 PL oleje., 3 PL octa., dl oleje., 2 likérové sklenice pálenky., celer., tymián., bobkový list., sůl., pepře.,
48 hodin před pečením si připravíme marinádu. Do velké nádoby vlijeme červené víno, do něj naložíme ramínko selete, přidáme cibuli, šalotky a mrkev, vše nakrájené na kolečka, lisovaný česnek, hřebíčky, olej a ocet, trochu petrželky, tymiánu a bobkový list. Osolíme, opepříme a vše dochutíme pálenkou. Maso necháme marinovat dva dny a občas ho obrátíme. Po uplynutí předepsané doby marinování vyjmeme ramínko z marinády, osušíme ho a vložíme na plech. Potřeme olejem a dáme maso péct na 2 1/2 hodiny do středně vyhřáté trouby. Marinádu vlijeme do velkého kastrolu a vaříme ji bez pokličky 1/2 hodiny. Potom ji propasírujeme a dáme stranou, abychom ji občas podlili maso v troubě. jakmile je maso upečené, přeložíme ho na servírovací mísu, omáčku vlijeme do omáčníku a jako přílohu podáváme brambory vařené v páře nebo kaštanové pyré. 
Rada: Ochutnat divočáka není dnes již jen výsadou lovců a myslivců. Abychom si na něm opravdu pochutnali, je nutné dodržet dobu marinování (dva dny) a dobu pečení. Zvěřina, pokud ná být chutná, musí být řádně doměkka tepelně zpracována.

Doporučené nápoje: Červené víno, pivo, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat