31. ledna 2010

Jablečný koláč

4 jablka s pevnou dužinou., šťáva z jednoho citronu., PL mleté skořice., 200 g másla změklého pro pokojové teplotě., 200 g krupicového cukru., 4 vejce., 200 g polohrubé mouky., sáček vanilkového cukru špetka soli., 1 1/2 KL droždí v prášku., 2 až 3 KL citronové kůry., moučkový cukr s vanilkou.,
Oloupeme jablka, a odstraníme jádřince. ovoce nakrájíme na tenké čtvrtky, zakapeme citronovou šťávou a posypeme skořicí. Ve velké míse ušleháme metlu nebo lépe elektrickým šlehačem 180 g změklého másla s krupicovým cukrem na bělavý krém. Rozklepneme vejce, jedno po druhém mírně rozšleháme a postupně je vmícháme do krému. Smícháme mouku, droždí, vanilkový cukr a špetku soli. Vše vmícháme do krému a přidáme strouhanou citronovou kůru. Těsto se nesmí zpracovávat příliš dlouho. Podle potřeby přilijeme půl sklenice vody nebo vlažného mléka, aby se těsto dalo snadněji přeložit do formy. Zbylým máslem vymažeme kulatou dortovou formu. Lehce ji pomoučíme. Na dno formy vlijeme vrstvu těsta. Na vrstvu těsta rozložíme nakrájená jablka. Přelijeme těstem, uhladíme poklademe další vrstvou jablek a zakončíme vrstvou těsto. Povrch těsta uhladíme stěrkou nebo navlhčenou oblou stranou lžíce. Troubu mírně předehřejeme a koláč pečeme přibližně hodinu. Po uplynutí této doby propíchneme koláč dřevěnou špejlí. Měli bychom ji vytáhnu zcela suchou. V opačném případě dobu pečení prodloužíme. Jakmile je koláč upečený, vyjmeme formu z trouby a necháme ho vychladnout. Potom opatrně oddělíme kraje koláče od stěn formy. Koláč necháme 12 až 24 hodin odpočinout. Před podáváním ho posypeme cukrem a ozdobíme několika čtvrtkami jablek.
Obměna: Stejný koláč připravíme s hruškami. Vhodné nejsou příliš šťavnaté hrušky.

Doporučené nápoje: Mošt nebo ovocné bílé víno. 

Žádné komentáře:

Okomentovat