5. února 2010

Dušený losos

1 losos 1,8 kg, očištěný, ale s hlavou a ocasní ploutví, 3 litry vody,2 šálky bílého vinného octa nebo 1 litr suchého bílého vína nebo 1/2 šálku citrónové šťávy,1 velká cibule,2 mrkve,2 celerové řapíky s listy,2 bobkové listy,5 snítek čerstvé petrželky,několik lístků bazalky,1 snítka tymiánu,5 kuliček pepře,sůl

Dejte do velkého hrnce na ryby, aby se do něho losos vešel, všechny bylinky a koření. Naplňte jej vodou až na 2,5 cm od horního okraje. Uveďte vodu do varu, hrnec zakryjte pokličkou a na mírném plameni 15 minut
povařte. Nechte vývar vychladnout. Zabalte rybu do kusu plátna a na obou koncích udělejte uzel. (Nemáte-li dost velký hrnec, uřízněte rybě hlavu, ale dejte ji do hrnce též.) Dejte zabaleného lososa do vychlazeného vývaru, uveďte jej do varu, stáhněte plamen a hrnec zakryjte pokličkou,ale tak, aby zůstala malá štěrbina. Vařte rybu na velmi mírném plameni přibližně 20 minut nebo dokud teploměr neukáže vnitřní teplotu masa téměř 60 stupňů. Stáhněte hrnec z ohně a nechte rybu i s vývarem 20 minut stydnout. Vytáhněte ji za uzel plátna, dejte na plochou mísu a okamžitě jí stáhněte kůži a odřízněte hlavu a ocasní ploutev. Jemně sejměte vrchní polovinu ryby a dejte na servírovací mísu. Vytáhněte páteř a kosti v oblasti ploutví. Převraťte rybu, stáhněte jí kůži a dejte druhou polovinu ryby na první nebo vedle ní. Ozdobte rybu dle vlastního uvážení.Máte-li cukrářský kornoutek s kulatou špičkou, naplňte jej majonézou a přidělejte rybě majonézové ploutve nebo použijte ke stejnému účelu kolečka okurek či citronů. Vývar můžete použít k přípravě lehké rybí polévky.

Žádné komentáře:

Okomentovat