31. ledna 2010

Bábovka malakoff

20 cukrářských piškotů., 2 malé sklenky třešňového likéru., 125 g mandlového prášku nebo mletých mandlí., 120 g změklého másla., 100 g moučkového cukru., 4 dl smetany ke šlehání., několik celých mandlí na ozdobu., 200 g čokolády na vaření.,
V hluboké míse smícháme 2 malé sklenky třešňového likéru se stejným množstvím vody. Piškoty seřízneme, aby byly stejně vysoké jako bábovková forma. Na dno formy rozložíme podlouhlé piškoty. Mezery vyplníme piškoty, které podle potřeby nalámeme. Piškoty klademe zaoblenou stranou ven. V míse zapracujeme 100 g změklého másla na krém. Přidáme cukr, poprášíme mandlovým práškem a zalijeme 2 PL třešňového likéru. Vše rozšleháme na pěnu. V jiné míse ušleháme šlehačku se 2 nebo 3 PL vychlazené vody. Vmícháme ji do mandlového  krému a uložíme do chladna. Seříznuté piškoty lehce smočíme ve zbylém třešňovém likéru, který jsme smíchali s vodou, a obložíme jimi zevnitř stěny bábovkové formy. Mandlový krém vlijeme doprostřed a překryjeme celými piškoty namočenými v ředěném třešňovém likéru. Upěchujeme a povrch formy zatížíme mělkým talířem, na nějž jsme umístili závaží. Umístíme do chladničky na 6 hodin. Moučník vyklopíme těsně před podáváním. Čokoládu rozlámeme na kousky a rozpustíme v rendlíku, který umístíme do vodní lázně. Jakmile se čokoláda rozpustí, přidáme do ní oříšek másla a krémem přelijeme bábovku. Povrch posypeme půlenými mandlemi a ihned podáváme. 
Rada: Jakmile jsme smočili piškoty v ředěném třešňovém likéru, musíme postupovat rychle, aby se nám nerozpadly dříve, než vlijeme do formy mandlový krém. Zdá-li se nám bábovka po vyjmutí z formy příliš měkká, obvážeme ji červenou stuhou. Mimo dekorativní funkce bude stuha plnit i funkci ryze účelovou: zabrání tomu, aby se bábovka rozpadla. Vzhledem k tomu, že moučník obsahuje alkohol, nebudeme ho podávat dětem.
Obměna: Formu můžeme vyplnit střídavě rýžovou kaší vařenou v mléce a mandlovým krémem.

Doporučené nápoje: Šampaňské, muškátové víno, káva, čaj.

Žádné komentáře:

Okomentovat