10. dubna 2013

Zapečená houbová omáčka s vejci a rýží

8 vajec na hniličku, 300 ml oprané a přebytečného škrobu zbavené rýže, 2 cibule, sůl, troška mletého muškátového oříšku, 150 g sýru na strouhání, tuk na vymazání zapékací nádoby
obloha : rajská jablíčka, panenský olivový nebo slunečnicový olej, bílý pepř, sůl, kvalitní vinný nebo balzámový ocet, sekaná zelená petrželka
omáčka : 200 g hub, 20 g polohrubé mouky,150 ml sladké smetany, olivový olej nebo jiný rostlinný tuk

Drobně pokrájenou cibuli zesklovatíme na tuku a přimícháme k oprané rýži. Zalijeme vodou asi 1 - 2cm nad povrch rýže s cibulí, osolíme a dusíme pozvolna doměkka, až se tekutina odpaří. Zapékací nádobu vymažeme tukem a dno pokryjeme vrstvou rýže. Do rýže uděláme pomocí lžíce prohlubně, do kterých vmáčkneme oloupaná vejce. Vše zalijeme houbovou omáčkou a posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem, poprášíme mletým muškátovým oříškem (nemusí být), ještě trošku pokapeme olivovým olejem a v horké troubě zapečeme až sýr zezlátne.
Houbová omáčka: Očištěné houby pokrájíme na plátky a posolené na tuku dusíme doměkka. Hotové zaprášíme moukou, zalijeme smetanou a povaříme do zhoustnutí. Na talíři hotový pokrm obložíme plátky rajčat, které lehce osolíme, poprášíme bílým pepřem, posypeme sekanou zelenou petrželkou a pokapeme vinným octem a panenským olivovým nebo slunečnicovým olejem.
Alternativa: Nemáme-li houby čerstvé, použijeme sušené, které před úpravou povaříme ve vodě doměkka. Potom trošku vývaru můžeme použít na dochucení houbové omáčky.

Žádné komentáře:

Okomentovat