12. dubna 2013

Polská omáčka

1,5 litru hovězího vývaru s kořenovou zeleninou, cibulí,sůl do vývaru, 400 g švestkových povidel,strouhaný perník, hotová jíška tmavá, např. Knorr, spařené mandle,kousky ořechů, přepasírovaná zelenina z hovězího vývaru, citrón, cukr na dochucení, hrozinky sušené (nejsou nutné),vařený vepřový jazyk nebo vařené hovězí maso, klasický kynutý knedlík

Především si připravíme hovězí vývar s kořenovou zeleninou (mrkev, petržel,celer a menší cibule). /vývar stačí z kostí/  Když použijete hezké hovězí maso, můžete je nakrájet na plátky a podávat s omáčkou a knedlíkem. I když ideálním masem je asi vepřový vařený jazyk. Zeleninu s cibulí z vývaru přepasírujeme přes síto do hrnce, v němž budeme připravovat omáčku. Pak do něj scedíme vývar. Do hrnce přidáme povidla, od šlupky očištěné spařené mandle, ořechy, hrozinky a vše povaříme. Povidla se musí hezky rozvařit. Trpělivě mícháme. Omáčku nakonec zahustíme perníkem a vaříme dokud se perník nerozvaří. Opět nezapomeneme míchat. Pokud by se vám omáčka zdále moc sladká, část perníku nahraďte hotovou jíškou tmavou. Nakonec dochutíme citrónem a cukrem. Ale opatrně, dle chuti povidel.

Žádné komentáře:

Okomentovat