25. února 2010

Škvarkové pagáče se smetanou

30 dg polohrubé mouky, 25 dg směs mletých a jemě sekaných škvarků,20 g kvasnic,2 ks vejce,( žloutky do těsta, bílky k potírání), 0,5 dl smetany, 3 lžíce bílého vína,cukr do kvásku a sůl
Nejdříve založíme kvásek z kvasnic, trošky cukru a trochy mléka. Potom ze zbytku surovin vypracujeme těsto, přidáme kvásek, těsto znovu důkladně propracujeme. Vyválíme na prst silnou placku kterou přeložíme na "šáteček". Toto opakujeme 3 - 4-krát. Naposledy vyválíme asi 1 cm silnou placku, vykrojíme kolečka o průměru asi 5 cm, dáme na plech, potřeme bílky a necháme 2-3 hodiny kynout. Vykynulé pagáčiky pečeme v troubě 185 stupňů teplé asi 15 - 20 min .Podáváme teplé, nebo studené jako přílohu k zelí se škvarky, nebo jako chuťovku k pivu i vínu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat